MB Log

İSTİRİDYE OLMAK

Işık uzaktan geldi mi, karanlık kaçar.

 

Geçtiğimiz 5 aylık dönemde fark ettim ki gelen talepler doğrultusunda en çok eğitim verdiğim ve koçluk yaptığım alan, özellikle öfke kontrolü ve stres yönetimi olmuş. Bu sabah beni farklı noktalara sürükleyen ufak bir düşünce kırıntısı Cuma akşamı itibariyle bu yazıyı yazmam konusunda mesaj niteliğindeydi.

 

2013 yılı değerlendirmelerine baktığımda genel olarak herkes adına sıkıntılı süreçleri çok olan bir yıl olduğuna dair yorumlarla sıkça karşılaştım.  2014’ün başı itibariyle de durum farklı değil. Ekonomik çalkantılar, hukuka ve devlet yönetimine olan güven kaybından tutun, dünya üzerindeki hayvan katliamları ve kitlesel ölümlere kadar her gün bir çok olumsuz bilgi bombardımanı altındayız. Hızla yaşanan günler, iş hayatının getirdiği yoğunluk ve stresten kaynaklanan huzursuzluklar, gün içerisinde yaşanan olumsuzlukların bozduğu psikoloji ile evdeki ortamın gerilmesi ve kendine hakim olamayan ebeveynler. Bu hayatta bizi zorlayan çok şey var. Üstelik gün geçtikçe miktarı artmakta ve niteliği ağırlaşmakta.

 

Kısacası çalkantılı olayların çevremizi sardığı ve gürültülü eylemlerin bizi kontrol ettiği bir dünyada yaşıyoruz. Muhakkaktır ki eylem, yani harekete geçmek yaşam için bir gerekliliktir. Pasif süreçler de, yoğun ve fazla aktif olduğumuz süreçler kadar bizi ve enerjimizi yok eder. Zaman içinde, ilişkilerimizdeki ve oynadığımız rollerdeki eylemlerimizle kendimizi ifade ederiz. Ancak insan bazen durup bir sessizlik nefesi almazsa, zihin boğulmaya, düşünceler namludan çıkan bir mermi gibi hızla fırlamaya, beyin bir düdüklü tencere gibi fokurdamaya, duygular birer yanardağ gibi patlamaya, gözler bunca yoğun veri bombardımanı arasında bulanıklaşmaya ve başımız fırıldak gibi dönmeye başlar. İşte yoğun stres denen şey budur.

 

Peki, ne yapmalı? Bu yorucu süreçte insan kendini nasıl korumalı?

 

Nitelik dönüştürücü olmak;

Bunu en iyi anlatan örnek İstiridyenin yaşamı olsa gerek. Evet, bildiğiniz kabuklu yaşam ünitesi. İstiridyenin içine kum tanecikleri ya da yabancı bir nesne girecek olursa, istiridye salgıladığı sıvı ile yabancı maddenin çevresinde zamanla kalınlaşan bir katman oluşturur. Böylece yabancı madde kalınlaşan ve katmanlardan oluşan yuvarlak bir İNCİ halini alır ve istiridye içindeki inci onu rahatsız etmeden doğal yaşamına devam eder.

 

Nitelik dönüştürücüler, direnç duvarlarını anlayış köprülerine çeviren ve günlük yaşamlarında her gün bu köprülerden geçebilen kişilerdir. Engelleri, kendileri de dâhil olmak üzere herkes için başarıya yönelik birer sıçrama tahtası haline getirenlerdir. Felç eden kuşku canavarını ışıldayan bir özgüvene çeviren, zihninden imkânsız düşüncesini atabilen kişilerdir. İstiridye örneğinde olduğu gibi; yeni bir duruma başarı ile uyum sağlama yeteneğini geliştirenlerdir.

 

Teleskobik bakmak;

Her düşünce, her söz, her eylem, zaman içinde ekilen, er ya da geç meyvesini verecek olan bir tohumdur. Bugün yaptıklarımızla geleceği ve geçmişimizden ders alarak bugünü yaratırız. Geçmiş değiştirilemez, ancak olmuş bitmiş olaylara yönelik tavrınızı değiştirilebilirsiniz ve böylece, pişman olmaktan, acı duymaktan çok, yaşamın size sunduğu dersi anlar ve yolunuza öyle devam edersiniz. Öfke hastalığının kaynağının beklenti mikrobu olduğunun, sahiplenmecilik hastalığının güvensizlik mikrobundan oluştuğunun, saldırganlık hastalığının mikrobunun korku olduğunun, stres hastalığının nedeninin kaygı, kuşku ve hırs mikrobu olduğunun bilinci sizi ruhsal dinginliğe taşır.

 

Nasıl olursanız olun kendiniz olmaktan gurur duyun. Siz kendinize değer vermediğinizde, başkaları da size değer vermeyecektir. Güçlü yönlerinizi bulun ve ortaya çıkarın. Ancak kendinizde bulunan iyi şeyleri paylaştığınızda hayattan keyif alacağınızı unutmayın.

 

Zaman değiştirir özünü her şeyin;

Bir durumundan bir başka durum çıkar hep;

Benzerlik kalmaz biçimden biçime;

Doğa zorlar her şeyi başkalaşmaya.

(MONTAIGNE)

Proje ve faliyetlerimizden haber alın.

Bize Ulaşın

NÖRON ÖZEL EGT. VE DAN. HİZ. LTD. ŞTİ.

Alsancak Mahallesi 1473 Sokak No:5 
Muzaffer Tuzcuoğlu iş merkezi Kat.3 D.303 Konak / İzmir

T02324634223

Einfo@noronus.com